Vår historie

 

Hvordan det hele startet

Bedriften ble etablert av Albert Nilsson i 1886, derav det opprinnelige navnet A. Nilsson AS. Som ung mann hadde Albert innvandret til Norge fra Arvika i Sverige, uten erfaring fra hverken grønnsaksbransjen eller grossisthandel som sådan. De første årene holdt bedriften til i Youngs gate, nær torget der mye av handelen foregikk den gang, og oppstarten var salg av poteter og enkelte grønnsaker. Firmaet ekspanderer, og en ny medarbeider, Axel Patricksson, blir ansatt på 20-tallet. Også han kommer fra Sverige, riktignok som bygningsarbeider, men han finner snart ut at poteter og grønnsaker interesserer han.  Albert og Axel samarbeider godt, og etter som Albert blir eldre, får Axel kjøpe en del av firmaet. Firmanavnet får «& Co» i tillegg, og det juridiske navn til dagens Fruktringen, A. Nilsson & Co AS, er etablert.

 

nilsson_weblarge

 

Axel tar over styringen, og 2. generasjon Patricksson kommer inn i bildet

Etter noen år går Albert bort, og Axel overtar hele firmaet. Bedriften vokser jevnt, og snart flytter de til større lokaler i Bernt Ankers gate, mellom Youngstorget og Grønlands Torg. Under 2. verdenskrig blir hele skipslaster med poteter importert fra Danmark for å dekke landets behov for mat. Axel får tatt del i denne handelen, og bedriften overlever dermed de urolige krigsårene.

På 50-tallet fikk Axel god hjelp av sine to sønner, Rune og Tore, som også viser interesse for bedriftens fremtid. A. Nilsson & Co AS var stadig i ekspansjon, og etter som årene gikk, ble det både trangt og tungvint med lager i sentrum.  Torghandelen flyttet fra Grønland til Økern etter et vedtak i 1958, da kommunen hadde behov for arealet til utbygging av T-banen i Oslo. Flere aktører i bransjen gikk sammen for å finne en felles løsning for hvordan frukt- og grønthandelen best mulig kunne komme ut av denne flyttingen, og sammen med KEFAS (kjøpmennenes engrosforretning AS), ble det reist et stort bygg på nesten 20 000 kvm i umiddelbar nærhet til torget på Økern.  Hit til Økern Torgbygg flyttet firmaet i 1966.  Axel rakk akkurat å fullføre dette prosjektet og etablere firmaet i nye lokaler før han døde i 1967.

 

Bedriften vokser videre

Tore og Rune utviklet selskapet videre på 70-tallet til et solid og trygt firma, og Tores sønner, Tom og Morten, kom inn i selskapet i 1977 og 1983. Driften ble gradvis overført til neste generasjon, og som en tilpasning etter krav fra en kundegruppering, ble Johan Kokkim & sønn fusjonert inn i selskapet tidlig på 90 - tallet. Da kom brødrene Rune og Erik Kokkim med i driften. Samtidig ble Rune Patricksson sin andel overtatt av Tom og Morten.  Samme år blir Fruktringen etablert som et kjedesamarbeid mellom åtte fruktgrossister, og Fruktringen Oslo ble valgt som profilerings- og markedsføringsnavn.

Etter nesten 60 år på Økern blir det nok en gang tid for å flytte på seg. Denne gang setter noen deleiere av Interfrukt SA seg sammen og legger planer for et nytt, moderne anlegg på Langhus.  Etter en periode med prosjektering og bygging, kan firmaet flytte inn i moderne, optimale lokaler i juni 2014.

Med et topp moderne, miljøvennlig anlegg lever firmaet i beste velgående etter 130 år i drift, og er godt rustet for å møte de utfordringer og krav som fremtiden vil bringe.

 

bygget_front-e14956094515682

 


Tilbake